Paardenzegening Lottum

Door: Stichting Paardenmarkt Lottum

Ter gelegenheid van het 800 jarig bestaan van de gemeente Horst aan de Maas, gaat de Stichting Paardenmarkt Lottum, in samenwerking met de ruiterclub van Lottum, op 28 april a.s. een unieke
paardenzegening in Lottum organiseren.

De Lottumse paardenmarkt kent een heel lange historie. Er zijn diverse documenten uit 1637, 1648 en 1653 bekend, waarin melding wordt gemaakt van deze Lottumse markt. Volgens vermelding in oude Lottumse dorpsrechten uit het jaar 1428, zou een groot deel van Lottum, toendertijd, in bezit zijn van het St Quirinus stift klooster uit Neuss. De hieruit voortvloeiend belasting
(tijns), werd jaarlijks opgehaald door een ambtsman uit Neuss, op of direct na St. Martinus (11-nov.). Als op de plaatselijke markt wat geld verdiend was met de handel van diverse landbouw en ambachtsproducten.

Deze rijke historie willen we een beetje terug laten komen, met een paardenzegening, en bij voldoende deelname, ook een ouderwets spectaculair paarden hardrennen. Ook staat er dan een buitenrit gepland, voor alle deelnemers te paard en rijtuig of koets. Iedereen met paard mag deelnemen, en mogen, wat de organisatie betreft, uit een zeer wijde omgeving van Horst aan de Maas komen, er zijn ook geen beperkingen wat kledij betreft. Er zijn prijzen beschikbaar voor mooist uitgedoste combinatie, en snelste deelnemer aan het paardenrennen. Aanmelden voor dit evenement is wel verplicht voor iedere deelnemer,met of zonder paard, dit i.v.m. voorbereidingen van de brunch.

Alle deelnemers met paard, krijgen gratis de rijkelijke brunch aangeboden. Van alle overige aangemelde deelnemers aan de brunch, wordt hiervoor een kleine bijdrage gevraagd. (€ 5.00)
Voor de allerkleinsten is er een springkussen aanwezig.

Voorlopig programma op 28-04-2019.
Ca. 11.00 uur : H. Mis in de Rijhal Hoogveld Stokterweg 14 te Lottum
Ca.12.00 uur : Aanvang uitgebreide brunch. (Gratis voor alle deelnemers met paard)
Ca. 13.30 uur : Paardenzegening , met aansluitend het paardenrennen.
Ca. 14.00 uur : Start van de buitenrit door de bosrijke omgeving.
Ca. 15.00 uur : Show Voltigegroep uit Horst aan de Maas (acrobatische oefeningen te paard).
Ca. 15.30 uur : Gezellige afsluiting.

Aanmelden voor deelname aan de brunch, kan via:
info@paardenmarktlottum.nl
sijberspiet@gmail.com of mobiel 06-26444435
pdeboerlottum@gmail.com of mobiel 06-53168926